Iedabūt sevī brokastis no paša rīta daudziem nav pa spēkam, tā tas ir. Bet vai ir vērts sevi mocīt? Varbūt patiešām labāk atlikt ēšanu uz vēlāku laiku? Nu ko, paskatīsimies.
Pavērojot apkārtējos cilvēkus, var izdarīt secinājumu: lielākajai daļai mūsu līdzcilvēku brokastot nākas ap 07:00-09:00 no rīta, bet apetīte parasti pamostas nedaudz vēlāk.
Parasti brokastis mums sanāk vai nu „saņurcītas”, vai vispār no tām atsakamies, bet pusdienas iesākas ap pulksten 12:00-14:00. Tā starp ēdienreizēm rodas pārtraukums 5-6 stundas.
Tā ka, ja jūsu brokastis kļūtu kalorijām bagātākas, tad būtu tikai labāk. Tas ir svarīgi arī tāpēc, ka pirmajā dienas pusē parasti nākas nodarboties ar diezgan nopietnām lietām. Pirmkārt, ceļš uz darbu pārpildītā transportā vai ar personīgo auto pa ceļiem, kur ir sastrēgumi, bet otrkārt, darba dienas sākums.
Smadzenes arī grib ēst!
Tagad paskatīsimies uz brokastīm no zinātniskā redzes viedokļa. Šī problēma tikusi nopietni studēta, un "izmēģinājuma trušu lomā" visbiežāk bijuši skolēni. Visos pētījumos, kuros tie piedalījās, ir nonākts pie vienādiem secinājumiem: bērni, kuri saņēma pilnvērtīgas brokastis, labāk attīstījās, viņiem bija augstākas matemātiskās spējas, kā arī viņiem nebija daudzu emocionālu problēmu.
Tiem retāk bija satopams nomākts garastāvoklis, nemiera lēkmes un nepamatota hiperaktivitāte. No pētījumiem skaidrs, ka brokastis vistiešāk ietekmē darba spējas.
Ir pamats uzskatīt, ka apmēram tāpat brokastis iedarbojas arī uz pieaugušajiem. Attīstīties mums it kā jau vairs nav kur, bet domāt, pārdzīvot un vispār adekvāti reaģēt uz esošajiem notikumiem vajag.
Secinājums no tā ir viennozīmīgs: brokastis noniecināt nedrīkst.
Dažādu brokastu veidi:
• Spēcīga kafija un cigarete
Tukšam kuņģim tādas brokastis ir ļoti kaitīgas. Gan kafija, gan tabaka palielina kuņģa sulas rašanos, tai pašā laikā nepiedāvājot nekādu darbu: šajos "produktos" nav nedz olbaltumvielu, nedz tauku, nedz ogļhidrātu (ja neskaita cukuru kafijā). Tāpēc kuņģa sulai paliek tikai viens - uzbrukt paša kuņģa sieniņām. Ja tas atkārtojas bieži, neizbēgami var iegūt gastrītu vai čūlu. Kafijas-tabakas brokastu cits trūkums ir barības vērtības neesamība, jo kaloriju avots tajās ir tikai cukurs kafijā. Bet uz ilgu laiku tā nepietiks, šis viegli asimilējamais ogļhidrāts nodeg ļoti ātri. Rezultātā atmostas bads. Kā jūs jau esat sapratušas, tādas brokastis labāk izlaist, bet vēl labāk - aizstāt uz jebkurām tālāk aprakstītajām.
• Sviestmaizes ar tēju vai kafiju
Tādas brokastis būs labākas un arī veselīgākas par iepriekšminētajām. Ja īsti nav laika brokastot, šis ir piemērotākais variants. Bet ļaunprātīgi izmantot šāda veida brokastis septiņas reizes nedēļā nevajadzētu.
Labāk ievērot dažādību un neēst tikai šķiņķmaizītes vien. Lieliski garšo arī sviestmaizes ar sieru vai zivi. Par pēdējām centieties atcerēties biežāk, jo tajās ir olbaltumvielas, mikroelementi un derīgi zivju tauki.
• Olas
Lielisks produkts jebkurā veidā: cieti vārītas, mīksti vārītas vai omlete. Ēdienos no olām ir daudz kvalitatīvu olbaltumvielu un daudz derīgu uzturvielu. Omletei var pielikt žāvējumus, tomātus, sieru. Iznāks diezgan kvalitatīvas brokastis.
• Sausās brokastis
Parasti pārslas pārlej ar pienu (biežāk ar attaukotu). Tās nav pašas sliktākās brokastis. Pārslas un citi izstrādājumi, ko iegūst no atšķirīgiem graudaugiem (kukurūzas, auzām, kviešiem un citiem) nodrošina organismam šķiedrvielas, kuru tik ļoti trūkst mūsdienu cilvēkam.
Vienlaikus sausās brokastis satur B grupas vitamīnus, nereti sausās brokastis bagātina arī ar citiem vitamīniem - dzelzi un kalciju. Par šo piedevu esamību var viegli uzzināt no informācijas uz iesaiņojuma.
• Putras
Neskatoties uz to, ka tās, liekas, iziet no modes, putras ir daudz reizes labākas par gatavajām sausajām brokastīm. Liekas – gan viena, gan otra pamatu veido tie paši putraimi, bet silta un uzvārīta putra daudz labāk uzsūcas nekā sausās un aukstās brokastis. Īpaši no rīta.
Lai padarītu putru pievilcīgāku un derīgāku, var iemest tajā rozīnes, ogas vai augļu gabaliņu sauju. Sanāks ne sliktāk par sausajām gatavajām brokastīm.
• Pusdienas
Ir cilvēki, kuri brokastojot apēd īstas pusdienas: pirmo, otro un trešo. Kādai pret to vajadzētu būt attieksmei? Normālai. Ja jums priekšā saspringta diena un strādāt nāksies ne tikai pie datora, bet arī fiziski, tādas brokastis būs pašā laikā. Tādas brokastis derēs arī tajā gadījumā, ja pārtraukums starp brokastīm un pusdienām būs ilgs. Ja jums tas ir pa spēkam - labu apetīti!
www.ediet.ru, DELFI Sievietēm
13. oktobris 2005 15:01
13. oktobris 2005 15:01
No comments:
Post a Comment